ČESTO POSTAVLJENA PITANJA

Izraz “Web hosting” potiče od engleske reči “host” što znači “domaćin” i podrazumeva pretplatu na prostor na serveru koji se iznajmljuje za potrebe postavljanja sajta. Zahvaljujući hostingu sajt postaje vidljiv internet korisnicima. Zahtevnijim sajtovima treba ceo server za hosting ali većina sajtova može da deli (share) potrebne resurse na serveru sa drugim sajtovima. Ako ste u potrazi za hostingom za Vaš prvi sajt ili tražite novog hosting provajdera, sigurni smo da će Vam naši neograničeni hosting paketi obezbediti stabilnu i moćnu platformu.
 
Domen je adresa na kojoj se nalazi Vaša Internet stranica (npr. naša Internet adresa je shosting.rs) i sastavni je deo Vaše veb adrese a i adrese Vaše elektronske pošte (npr. podrska@shosting.rs). U zavisnosti od konkretnih potreba moguće je registrovati nacionalni, internacionalni i/ili personalizovani domen.
 
Sajt je u osnovi skup fajlova i foldera koji se nalaze na disku našeg servera. Na serveru gde se nalazi Vaš hosting (sajt, mejl) su instalirani različiti servisi uključujući cPanel, instalacije koje služe za određene funkcije hosting-a, veb servis za stabilan rad sajtova, mejl i drugi programski dodaci. Sve potrebne instalacije mi održavamo, Vaše je samo da imate sajt.
 
Za razliku od klasičnih hard diskova ili SSD diskova, NVME skladišti podatke na mikročipovima tako da nema komponente koje se mehanički okreću pa ni odloženog prenosa podataka i ispunjavanja read/write zahteva. Ako Vaš sajt zahteva visoke performanse, brzo vreme odziva i pristup podacima NVME hosting je najbolje rešenje za Vas.
 
Da. Pošaljite nam sajt u .zip arhivi, besplatno ćemo ga postaviti umesto Vas.
Migracija sajta sa drugog provajdera predstavlja proces fizičkog migriranja Vaših fajlova, baza podataka i mejlova na naše Premium servere. Po zaključenom procesu migracije potrebno je preusmeriti DNS parametre na parametre Premium Hosting-a kako bi se sve usluge izvršavale sa naših Premium servera. Promena DNS podešavanja domena se vrši u kontrolnom panelu provajdera kod kog je registrovan domen.
 
Da, Vaš sajt će raditi u svakom trenutku samo je važno da ne vršite promene na sajtu u toku procesa migracije.
 
Migracija sajta sa drugog hosting provajdera je besplatna uz bilo koji paket koji zakupite kod nas. Samo nam se javite i naš tim će obaviti transfer podataka u skladu sa dogovorom sa Vama.
 
Garantujemo 99.9% uptime na sve naše servere.
 
Naši serveri se nalaze u najboljim datacentrima u Engleskoj što obezbeđuje mnogo viši nivo usluge od onog koji je dostupan unutar Srbije što je između ostalog prednost sa stanovišta bezbednosti podataka. Mi nismo preprodavci usluge, imamo sopstvenu infrastrukturu i punu kontrolu nad resursima.
 
Da, u potpunosti podržavamo WordPress. Možete da ga instalirate jednim klikom u Vašem cPanel-u ili se možete javiti našoj tehničkoj podršci i mi ćemo Vam instalirati WordPress besplatno. Kada se završi proces instalacije šaljemo Vam mejl sa login podacima za Vaš novi WordPress sajt i možete početi sa radom.
 
Da, svi naši serveri su pokriveni antivirusnom zaštitom.
 
Da, domen se registruje sa podacima koje ste uneli prilikom poručivanja na našem sajtu, čime ste automatski punopravni vlasnik domena.
 
Možete biti sigurni da Vaši podaci neće nikada biti bespravno dati ili prodati trećem licu. U slučaju registracije domena, Vaši podaci će biti upotrebljeni za upis u whois bazu registra koja evidentira informacije o vlasništvu domena i nadležni registar te podatke može učiniti javno dostupnim ukoliko im se ne doplati usluga whois zaštite identiteta.
 
Sve cene na našem sajtu su prikazane sa uračunatim pdv-om.
 
Svi naši hosting paketi uključuju najpoznatiji kontrol panel na svetu, cPanel. U okviru cPanel-a možete lako upravljati svojim hostingom.
 
SuperCache Manager je SuperAlat dostupan u cPanel-u svih naših paketa koji kešira ceo izvorni kod (eng. source code) stranica i pruža Vam mogućnost da značajno ubrzate svoje sajtove. Keširanje podataka znači njihovo čuvanje od strane SuperCache-a za buduće potrebe. Jednom keširana veb stranica se učitava brzinom jednostavne HTML stranice uz primetno ubrzanje.
 
Da, svi naši hosting paketi su pokriveni sistemom za prijem i slanje profesionalnih mejl poruka. Uz samo par klikova možete vrlo lako sami kreirati željene mejl adrese.
 
Prostor za mejl naloge i poruke je nograničen! Takođe, radi zaštite od spama, ukupan broj poslatih mejl poruka u okviru jednog sata ne sme biti veći od 1000 poruka.
 
Zasebna IP adresa je mogućnost da veb i mejl saobraćaj obavljate preko sopstvene IP adrese i uklonite uticaj ostalih korisnika servera. Između ostalog se koristi za unapređenje SEO-a i mejl saobraćaja.
 
Potrebno je da u parametrima domena promenite DNS nameservere koje ćemo Vam mi poslati pri aktiviranju Vašeg hosting paketa. Vreme DNS propagacije može da traje do 12h.
 
Ako Vam je proces naručivanja komplikovan budite slobodni da nas kontaktirajte i mi ćemo to uraditi za Vas.
 
Da, Vaši podaci su 100% bezbedni kod nas.
 
Da, backup se kreira svakog sata i kao distributer možete vrlo jednostavno vratiti prethodnu verziju ukoliko je potrebno.
 
Nakon evidentiranja uplate dobićete automatski mejl sa informacijama o Vašem hosting nalogu i login podatke. Potrebno je da prođe 1-48 sati nakon usmerenja domena na naš DNS da bi sajt u potpunosti bio u funkciji.
 
Uplate preko banke i pošte evidentiraju se jednom dnevno osim vikendom. Kako bismo bili u mogućnosti da Vam automatski aktiviramo nalog potrebno je da Vaša uplata bude proknjižena. Ako želite besplatan probni period pre uplate budite slobodni da nas kontaktirate.
 
Čim primimo uplatu ili Vam odobrimo probni period pre uplate Vaš hosting nalog će biti aktiviran i/ili domen registrovan.
 
Možete preći na veći paket u svakom trenutku uz doplatu samo razlike u ceni za preostali period do isteka aktivne pretplate.
 
Upozorenje o prekoračenju upotrebe resursa se automatski šalje na mejl adresu koja je podešena u cPanel-u, strana “Contact Information” (Kontakt informacije). Mejl je inicijalno podešen na adresu koju ste uneli prilikom poručivanja Vašeg hosting paketa, a koji možete u svakom trenutku promeniti ili dodati još jednu alternativnu mejl adresu za prijem tehničkih obaveštenja.
 
Ako iz bilo kog razloga niste zadovoljni našom uslugom imate pravo na zahtev za 100% povraćaj novca. Povraćaj novca se odnosi samo na uslugu Shared Hosting-a. Rok je 30 dana od dana uplate.